FAVORİ LİSTEME EKLE MÜDAVİM OL
0

Bütçe : Orta Karar

Açık Alan Rezervasyon Meze Dolabı İnternet Kredi kartı Müzik Yayını Klima Manzara Vale Maç Yayını Otopark Canlı Müzik Tv

Safa Meyhanesi

İstanbul / Fatih / İmrahor

İlyasbey Cad. No. 121 Yedikule / İstanbul
Telefon : 02125855594
Cep Telefonu : 0543 243 40 42
http://www.tarihisafameyhanesi.com/

“Sabahları uyanınca buzdolabından kaşar-salamı, fırından da taze ekmeği kapıp, kimseler ortalıkta yokken gelirim. Kapıyı açtığımda 100 yıllık anason kokusu karşılar beni. Hayatıma sinmiş olan o koku.” Böyle diyor, tarihi semtin güzide meyhanesini babasından devralan Arif Kızıltay. 10 yaşında okul çıkışlarında bardak kurulamaya girdiği bu mekândan 60 küsur yıl boyunca hiç ayrılmamış. 1895’te Fransız demiryolu işçilerine lokal olarak hizmet veren bina, 1948’den bu yana Safa olarak varlığını sürdürüyor. Neredeyse dört insan boyu yüksekliğindeki ahşap tavanı, duvarlardaki büyük gömme vitrinleri, ilk yapıldığından beri kullanılan havalandırma sistemi ve yağlı boya tablolarıyla zamanda bir yolculuk gibi Safa’da sofra kurmak. Hele o sofrada birbirinden güzel mezeler mevcutsa! Hemen her meze kendi mutfaklarında hazırlanıyor, lakerda dâhil. Lakin buraya gelip de arnavut ciğeri yemezseniz ziyaretiniz kabul olmaz. Her mezesinin kendine has bir tadı var Safa’nın. Zeytinyağı da, peynir de yarım asırdır aynı yerden geliyor. Yazları arka bahçesi de açık olan bu meyhane klasiği Aydın Boysan, Selim İleri ve Vefa Zat’ın da uğrak yerlerinden olmuş. Pazar günleri, kandillerde ve Ramazan ayında kapalı olan meyhaneye rezervasyonla gidilmesi tavsiye olunur.

Meyhane Muhabiri diyor ki: çok özel bir mimarisi var bu mekanın, mutlaka görmelisiniz. 110 yıllık bir yapı. tavanı, duvarları, havalandırma sistemi o zamandan beri aynen korunuyor. kaldı ki safa olarak 1948'de hizmete başlıyor ve o günkü dekorasyonu ile şimdiki tamamiyle aynı. tam bir meyhane klasiği. eskiden biraz daha salaşmış. o halini özleyenler de var. lakin havasını hiç yitirmemiş. mezeleri de lezzetli. hafta sonlarının aşırı kalabalığı hafta içleri olmuyor. ayarlayabilirseniz bu günlerde tadına daha çok varabilirsiniz. 

Safa Meyhanesi hakkında:

Önce pilaki, patlıcan salatası, haydari, acılı ezme, zeytinyağlı kereviz, köpoğlu ve beyaz peynir geliyor masaya. Dünya daha bir yavaş dönüyor sanki. Mutluluğu yaşamak için daha fazla vakit var. Pilaki nefis; içinde hafif havuç var diye anımsıyorum. Köpoğlu müthiş; tadı ziyaretimden sonra bile damağımda dans etmeye devam edecek, biliyorum. (Lokantalarım'dan)

Safa Meyhanesi Müdavimlik Testi Yanıtları:

1) Meyhane hangi semtte?

Cevap: Yedikule

2) Meyhane kaç kattan oluşuyor?

Cevap: 1

3) Hangi mezesiyle meşhurdur?

Cevap: Köpoğlu

4) Masa örtüleri ne renktir?

Cevap: Beyaz

5) En ünlü tatlısı nedir?

Cevap: Sıcak tahinli helva

6) Şef garsonunun adı nedir?

Cevap: Hasan

7) Mekanda müzik var mı?

Cevap: CD veya radyodan müzik var

8) Meze ustası nereli?

Cevap: Tokat

9) Meyhane kaç yılında kurulmuştur?

Cevap: 1948

10) Özel soru: Mekanın duvarındaki tarihi saat kaç dakika ileridir ya da geridir?

Cevap: 15 dakika ileri